Top van dit scherm document.
De e-mail addressen en WWW home pages van RGD medewerkers zijn volgens een consistent, intuïtief en uniform naamgevings schema geregeld, conform ISO X.400 en SURFnet normen (zie Annex A.3 in de SURFnet 94/95 gids).
De RGD gebruikt het verplichte S attribuut (surname) en optionele I attribuut (initials), om uniciteit te bereiken. Het optionele G attribuut (given name), dat meestal in kleinere organisaties wordt gebruikt, wordt omwille van bondigheid en privacy niet gebruikt en omdat het bovendien geen uniciteit zou geven in deze middelgrote organisatie.
De e-mail addressen, telefoonnummers en namen van RGD medewerkers komen mogelijk in 1997 in de X.500 directory. Zowel het "Internet" (RFC-822) als X.400 adres worden dan opgenomen. Voorlopig is er ook een interne e-mail adres en telegids, terwijl externe gebruikers de X.500 zoek faciliteit kunnen gebruiken. Indien een RGD medewerker hier een fout in ontdekt, moet dit even gemeld worden aan de telegids beheerder (e-mail: telemaster@rgd.nl, tst. 250).
1 Het gewone RGD Internet e-mail adres
De meeste RGD medewerkers hebben een e-mail
adres. In principe geldt: iemands naam is iemands e-mail adres!
Een e-mail adres wordt altijd via het volgende recept gegenereerd:
.
").
-
").
Hier volgen enkele fictieve voorbeelden:
Naam E-mail adres Puk, P. p.puk@rgd.nl Klaasen, J.P. J.P.Klaasen@RGD.NL Lutten, A.B. van der A.B.vanderLutten@rgd.nl Boer-Pietersen, C.A. de c.a.deboer@rgd.nl Dudocq Vanhaele, R.W. R.W.DudocqVanhaele@RGD.NLMerk bij "Boer-Pietersen" op dat "Pietersen" wegvalt omdat er een streepje als scheidingsteken is, terwijl bij "Dudocq Vanhaele" de namen "Dudocq" en "Vanhaele" samengetrokken worden (geen streepje).
Let uiteraard op met namen als "A. Mosterd", de voornaam beginletter (Bram) hoeft niet hetzelfde te zijn als de initiaal! In de meeste e-mail pakketen, zoals ook Eudora, kunt u altijd "nicknames" definiëren (aliasen of afko's). Voorbeeld: "bram" voor "a.mosterd@rgd.nl").
Het is mogelijk dat u als RGD medewerker
iemand treft die alleen via X.400 (dus niet via Internet) e-mail kan
versturen. Deze persoon wil graag van u uw X.400 adres. Dit geldt bv.
voor de meeste ministeries (waaronder EZ), waar (nog) lang niet iedereen
een Internet e-mail adres heeft.
Uw X.400 adres wordt met het volgende recept gegenereerd (in de paragraaf
hieronder behandelen we hoe u e-mail naar iemand in een X.400
netwerk stuurt):
Puk
, I=P
):
C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=Puk;I=P
Ter verduidelijking geven we de X.400 addressen van de hierboven genoemde fictieve personen:
Internet e-mail adres X.400 e-mail adres p.puk@rgd.nl C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=Puk;I=P J.P.Klaasen@RGD.NL C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=Klaasen;I=JP A.B.vanderLutten@rgd.nl C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=vanderLutten;I=AB c.a.deboer@rgd.nl C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=deBoer;I=CA R.W.DudocqVanhaele@RGD.NL C=nl;A=400net;P=SURF;O=RGD;S=DudocqVanhaele;I=RW
SURFnet heeft een
RFC-822/X.400 adres vertaler
die het bovenstaande op een gebruikersvriendelijke interactieve manier
uitvoert.
Merk op dat deze vertaler de "slash" ("/") als attribuut scheidingsteken
gebruikt i.p.v. de punt-komma (";"), wat niet conform de SURFnet
aanwijzingen in
Annex A.3
van de
SURFnet
94/95 gids is. Beide manieren werken overigens.